Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Új Nemzeti Parki Termékek

Megjelenés: 2024.05.02

<p class="MsoNormal"><span style="color: #169179;"><strong>Hét termelővel és kézművessel bővült védjegyeseink köre.</strong></span></p>

A Nemzeti Parki Termék védjegy célja a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése – mindezeken keresztül pedig a védett területek természeti és kulturális értékeinek megőrzése. A tíz hazai nemzeti park igazgatóság által működtetett védjegyrendszer részeként országszerte közel 300 termelő mintegy 1300 terméke nyerte el 2013 óta védjegy használat jogát, a kézműves termékek és élelmiszerek mellett szolgáltatások is.

A védjegyes termékek és a védjegyesek a nemzetiparkitermek.hu oldalon böngészhetőek, a védjegyesekkel pedig személyesen a nagyobb nemzeti parki rendezvényeken is találkozni lehet. 

A Nemzeti Parki Termék védjegyet az érintettek pályázati úton nyerhetik el, amelyet az egyes igazgatóságok saját hatáskörben, 1-2 évente hirdetnek meg. Igazgatóságunk idei pályázatára 14 kézműves, termelői és szolgáltatói pályázat érkezett, közülük a bíráló bizottsági döntés alapján nyolcan nyerték el meghatározott termékeikkel a védjegyhasználat jogát:

Közülük Hajdu Katalin több terméke már korábban kiérdemelte a védjegyet. 

Az elismerések átadása a Föld Napi rendezvényünkön történt.

A díjazottaknak gratulálunk!

A legtöbb Nemzeti Parki Termék védjegyes termelővel és kézművessel egy helyen legközelebb a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitóhétvégéjén lehet találkozni. A rendezvénynek idén a Mezőgazdasági Múzeum ad otthont Budapesten, 2024. május 17. és 21. között.