magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Tanösvények » Sisakvirág tanösvény
Sisakvirág tanösvény
 

A Sisakvirág tanösvényt a PERIURBAN Parks pályázat támogatásával készítettük el.
A pályázatban 14 európai uniós partner vett részt, akik város körüli zöldterületek, parkok, tradicionális mezőgazdasági területek kezelői. A pályázat megvalósítása során megfogalmazódott bennünk, hogy a városok folyamatos növekedésével ezen zöldterületek jelentősége és sérülékenysége egyre nő.

A tanösvény a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült. Hossza 9,5 km, a szintkülönbség 420 m. A tájékozódást 8 db információs tábla segíti, melyekkel tájékoztatjuk az erre járót az itt fellelhető természeti értékekről és a természetvédelem lehetőségeiről. Utunk során gyertyános-tölgyeseket, bükkösöket, molyhos-tölgyeseket, valamint dolomit-sziklagyepeket érintünk.
A tanösvény névadó növényére, a farkasölő sisakvirágra (Aconitum vulparia) a Nagy-Kopasz környéki bükkösökben lelhetünk.
A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba érdemes fölsétálnunk, ahol pazar kilátás tárul a szemünk elé.

Nagykovácsi a Budai-hegység három legmagasabb hegye, a Kutya-hegy (558 m), a Nagy-Kopasz (559 m) és a Nagy-Szénás (550 m) nyúlványai által ölelt völgyben helyezkedik el. Zsáktelepülés, mivel csak egy irányból, Budapest felől közelíthető meg. Ennek köszönhetően sikerült megőriznie háborítatlanságát, jóllehet a fővárostól csupán 15 km-re terül el. Adottságai miatt élénk a turizmus, hétvégenként gyalogos és biciklis kirándulók lepik el. A környéken sok turistaút és több tanösvény is várja az érdeklődőket. A település külterületének 85%-a védett természeti terület.


PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Ajánlott látogatási időszak: május

Látogathatóság: szabadon látogatható, szakvezetés kérhető magyar és angol nyelven.

Megközelítés: a tanösvény elérhető tömegközlekedéssel is. Hűvösvölgyből a 63-as busz 4–23 óráig, a 963-as pedig éjszaka közlekedik. A 63-as BKV buszjárat nagykovácsi végállomásától 20 perc sétára, a patakon át, majd a Tompa Mihály utcán jobbra fordulva egy földúton egy parkolóba érünk. Innen kezdődik a védett terület és a tanösvény is.
Telki felől a 795-ös távolsági busszal lehet megközelíteni a tanösvény végét. Ez a Széna térről indul, és a Hidegvölgyi erdészlak megállónál kell leszállni. Innen kis séta az út mentén, és az erdészlaknál a sorompó mellett található az első tábla.

Tanösvény-füzet kapható: a DINPI Zöld Pont Irodájában

További információ és szakvezetés kérhető
Becsei Katalin, 30/511 1802
szenasok@dinpig.hu
 

 

   
 
2016. 02. 16. Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design