magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Odvas keltike
Odvas keltike
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Corydalis cava (LINNÉ 1753) SCHW. et KOERTE

Gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben március végétől rövid ideig tartó virágszőnyegben gyönyörködhetünk. A hóvirág, berki és bogláros szellőrózsa, csillagvirág, salátaboglárka, galambvirág és a keltikék virágzását a fényért való versenyfutás határozza meg. Ezek az erdők lombfakadás után nagyon kevés fényt engednek át. A felsorolt virágok ehhez sajátos módon alkalmazkodtak. Föld alatti raktározó szervükben (hagyma, gumó, gyöktörzs) az előző évben fölhalmozott tartalék tápanyagokkal felvértezve várják az első tavaszi napsütést. Ekkor hihetetlen gyorsasággal és nagy tömegben kihajtanak, virágzásnak indulnak, és hamarosan termést is érlelnek. A lombkorona teljes záródása előtt kilevelesedve néhány hét alatt újra feltöltik tápanyagraktáraikat, majd május közepére elsárgulnak és visszahúzódnak föld alatti gumóikba jövő tavaszig. A keltike név is a kora tavaszi virágzásra, a természet ébredésére, a kikeletre utal.

A keltikék kizárólagos tápnövényei a kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) hernyóinak, amik a tápanyagban gazdag magokat fogyasztják. Májusra, mire a hernyók átalakulnak, a fényben szegény erdők már kevés táplálékot nyújtanak, ezért a lepkék a napfényes tisztások virágjainak nektárját fogyasztják. Emiatt a kis apollólepke csak olyan mozaikos élőhelyen él, ahol a két élőhelytípus egymás közelében előfordul. A lepke peterakásának idejére a keltikéknek már hűlt helye, de a lepkék, illatuk alapján megtalálják, hogy hol a legjobb a petéiket lerakniuk az avarba.

A keltikék magvainak terjesztését különböző hangyafajok végzik. A növény ezt a szolgáltatást a magok köldökénél található kis kiöblösödésnek (elaioszóma) köszönheti, mely magas fehérjetartalma miatt a hangyák kedvelt tápláléka. A talajban található hangyafészkekbe kerülő mag az elaioszóma elfogyasztását követően nem sérül és megfelelő körülmények között megindulhat a csírázás.

A két leggyakoribb keltike faj az odvas és az ujjas keltike (C. cava és C. solida). Az odvas keltike gumója belül üreges, odvas. Az ujjas keltike gumója tömör, nevét onnan kapta, hogy murvalevelei nyitott tenyérhez hasonlítanak.

Társneve: kakasláb.

Letöltés

   
 
1289834898 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design