magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Ökörfarkkóró
Ökörfarkkóró
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Verbascum LINNÉ 1753

Az ökörfarkkórót a legelő állatok elkerülik, mert leveleik és száruk vastagon gyapjas. Ennek a tulajdonságának köszönheti latin nevét is, a verbascum a barba szóból ered, ami szakállat jelent (barbascum-szakállas). A csilláros ökörfarkkóró latin neve Verbascum lychnitis, a lychnis szó jelentése láng. Ennek oka, hogy gyapjas leveleit szikrafogónak használták. Legtöbb esetben porzóik is gyapjasak és gyapjúszőrük cukortartalmú, ezzel csalja a rovarokat a virágra.

Az ökörfarkkórókat régóta gyógynövényként tartották számon. Az ókori görög mitológia szerint, aki ezzel bedörzsölte a kézfejét, és közben a napistenhez, a gyógyítás védnökéhez, Apollónhoz fohászkodott, azt minden baj, betegség elkerülte. A szöszös és a dúsvirágú ökörfarkkóró virágai hatóanyagok sokaságát tartalmazzák. Virágaikat sok helyen gyűjtik, árnyas helyen megszárítják és vizes forrázatát használják. Növényi nyálkát tartalmaz, ezért a légcső hurutos bántalmaira használják, valamint a bél nyálkahártyájának gyógyítására.

Az ökörfarkkóró hatóanyagai között azonban van egy méreg is. Már Aristoteles megírta, hogy a phlomon alkalmas a tavak és folyók halainak kifogására, mert ha vízbe dobjuk, a halak elkábulnak. Az ökörfarkkóró mérge a szaponin, ami vízben jól oldódik, a halak kopoltyúinak felületét támadja meg, ezért lehetetlenné válik a légzésük és megfulladnak. Elsősorban a magjában található meg bőven, ezért ezt használják halbódításra.

A kisvirágú, nem molyhos ökörfarkkórók közé tartozó molyűző ökörfark (Verbascum blattaria) valójában molyfogó, hiszen virágai magukhoz csalogatják a molyokat.

Az ökörfarkkórót a gyerekek is jól ismerik hiszen Bálint Ágnes Mazsolája ökörfarkkóró alatt szokott pihenni.

Társneve: mezei gyertya.

mérgező növények

Letöltés

   
 
1289834663 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design