magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Sóskaborbolya
Sóskaborbolya
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berberis vulgaris LINNÉ 1753

Magyar elnevezésére magyarázatot kapunk, ha tavasszal a friss leveleit, vagy ősszel a terméseit megkóstoljuk. Mindkettő savanykás ízű, mivel oxálsavat tartalmaznak. Piros bogyóiból egyes vidékeken finom lekvárt, sőt gyümölcsbort készítettek. Tudományos neve, a Berberis a berberekre, vagyis arabokra, a cserje korábbi terjesztőire utal.

Sokféle gyógyhatása ismert. Piros bogyóiban sok a vitamin. Nyersen erősítik, tisztítják a fogakat, főzetük megfázáskor fokozza a szervezet ellenálló képességét. Az ókori Egyiptomban lázcsillapításra használták. Gyökérkérgének erős alkaloidját bélhurut kezelésére, hashajtó, görcsoldó és epehajtó gyógyszerek adalékaként használják.

Sárga virágainak megporzását látványos mechanizmus segíti. Ha egy rovar érintését utánozva hegyes eszközzel (vagy fűszállal) beszúrunk a félgömb alakú szirmok tövéhez, akkor a rájuk simuló porzók középre csapódnak.

Mezőgazdasági táblák szélén üldözik, mert a súlyos károkat okozó gabonarozsda köztes gazdája, vagyis hozzájárul ennek a gombafajnak a szaporodásához. Nyáron a borbolyalevelek fonákján megjelenő narancsvörös foltok jelzik a fertőzést. Ezek a foltok apró gombakelyhekből állnak, amelyek felnyílnak és a kiszabaduló spórát a gabonára fújja a szél, megfertőzve az egész gabonatáblát.

Régen előszeretettel alkalmazott festőnövény volt, különböző részeiből más-más színt nyertek. A kéreg alatti héj sárga, rézgáliccal zöld színt ad, a levelek szürkére, a bogyók pirosra festenek. A kéreg alatti háncsából és gyökeréből kivont sárga festéket bőr- és kelmefestéshez használták.

Társneve: sóskafa

beporzó készülékek

festőnövények

gyógyító növények

Letöltés

   
 
1289073616 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design