magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Szártalan bábakalács
Szártalan bábakalács
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carlina acaulis LINNÉ 1753

A pestis pusztítása ellen a különböző országokban más-más pestisfüvet tartottak hatásosnak. A hozzájuk kötődő legendában közös, hogy Isten egy nagy királynak mutatta meg a pestisfüvet. Németországban Nagy Károly vaktában kilőtt nyila a bábakalács szárát lőtte át – ezért szártalan. Károlyra, vagyis Carolusra utal a növény tudományos neve: Carlinus. A középkori füvészek szerint a bábakalács csak akkor hatásos, ha Szent István havának közepe táján a kora reggeli harmatban szedik. Gyökerét a népi gyógyászatban ma is használják gyomorpanaszokra.

A „kalács” név magyarázata, hogy a szártalan bábakalács húsos fészektányérját régen ínségeledelként fogyasztották. Virágszirmoknak látszó csillogó fészekpikkelyei száraz, napsütéses időben nyílnak ki. Innen kapta több idegen nyelvben a népi nevét, németül Wetterdistel (időjárásbogáncs), Sonnenblume (napvirág), franciául chardon du beau temps (jó idő bogáncs). Sok babona kötődik hozzá, például ló nyakához kötötték, hogy ne fáradjon el, vagy beteg állatokat csapkodtak meg vele háromszor.

A száraz gyepekben élő közönséges bábakalácsot (C. vulgaris) régen a budapesti piacokon száraz csokrokba kötve árusították. A védett szártalan bábakalács hegyi rétekben él, így nem véletlen, hogy a Bükki Nemzeti Park címernövénye.

Társnevei: földi rózsa, vad árticsóka.

pestisfüvek

címernövények

Letöltés

   
 
1289073378 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design