magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Tavaszi hérics
Tavaszi hérics
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adonis vernalis LINNÉ 1753

A görög mitológia szerint Adonis ellenállhatatlanul szépséges pásztorfiú volt. Aphrodité beleszeretett és a kedvese lett. Férje, Arész bosszúból egy őszi vadászat alkalmával vadkan alakjában megölte a fiút, akinek véréből virágok fakadtak. Adonisz az alvilágba került. Aphrodité hiába ment utána, mert az alvilág istennője, Perszephoné is megszerette és nem engedte el. Az istennők civakodásának Zeusz vetett véget, úgy döntött, hogy Adonisz minden tavasszal térjen vissza a földre. Tavasszal, amikor a hérics kivirít, Adonisz is feltámad, amikor pedig elhervad és ősszel visszahúzódik a földbe, az ifjú is megtér alvilági istennőjéhez. A hérics a görögöknél a tavasz jelképe volt és virágzásakor ünnepségeket rendeztek Adonis feltámadásának emlékére.

Kora tavasszal páratlan látványt nyújt a héricsek hatalmas sárga virágaival borított domboldal vagy erdei tisztás. A virágok egyúttal arról is árulkodnak, hogy élőhelyükön egykor állatok legeltek, amik elkerülték az erősen mérgező növényt és az el tudott szaporodni.

Bár a legeltetés kedvezett neki, egyedszáma – különösen az Alföldön – mégis megfogyatkozott, mivel látványos virágaiért és gyógyhatása miatt is gyűjtötték. Korábban állatok gyógyítására, tályoggyökérként használták gennyszívó hatása miatt. Régóta ismert vízhajtó hatású gyógynövény, vesebetegségek esetén is alkalmazták. Cervello olasz gyógyszerész a 19. század végén vonta ki belőle az adonin nevű alkaloidot, amely erős szívgyógyszer, korábban emiatt is nagy mennyiségben gyűjtötték és védelmét is ez tette szükségessé. Leveleit a tyúkszem puhítására is használták, ezért kapta a tyúkszemvirág nevet. Erdélyben helyenként kotlóvirágnak hívják, mert a hiedelem szerint rontó hatása van a kotlóra, nem lesz csirkéje.

Társnevei: kaporrózsa, sárga kökörcsin, tyúkszemvirág; Erdélyben: csókavirág, kotlóvirág.

legeltetést jelző növények

gyógyító növények

Letöltés

   
 
1289072946 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design