magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Foltos kontyvirág
Foltos kontyvirág
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arum maculatum LINNÉ 1753 em. MILL.

Torzsavirágzatát alul kiöblösödő buroklevél veszi körül, ami rovarcsapdaként működik. A torzsa csúcsi része kilóg a buroklevél nyílásán és kellemetlen dögszagot árasztva csalogatja a megporzó rovarokat – elsősorban döglegyeket. A legyek a buroklevél olajrétegtől síkos felszínéről a virágzat katlanába esnek. Itt néhány napig tart a fogságuk, amíg meg nem porozzák az alul elhelyezkedő termős virágokat. A kontyvirág magas cukortartalmú nedvből álló élelemmel és fűtéssel gondoskodik foglyairól. Kijutásukat hosszú, szőrszerű nyúlványok akadályozzák. A feljebb elhelyezkedő porzós virágok akkorra érnek be, amikor a szőrszálak lehervadnak és utat engednek a rovaroknak, akik pollennel megrakva távoznak. Ha a megporzás sikeres volt, akkor a nyár végi, őszi erdőben messziről virítanak a kontyvirág skarlátvörös bogyói.

Nagy dárdás levelein néha barna vagy ibolyás foltok vannak, innen a foltos (maculatum) elnevezés. Kegyetlen tréfa, ha valakivel megkóstoltatják ezeket a leveleket, hiszen a benne található rafidkristályok (kalcium-oxalát) a nyelven igen erős és lassan múló kaparó érzést okoznak.

Gumószerű, nagy gyökértörzse van, amelyben sok a keményítő. Régen, ínséges időkben a pörkölt gumók keményítőjét kimosták és tápszernek használták. Pörkölni azért kellett, mert a kontyvirág mérges növény. Gyökértörzsében és leveleiben kevés szaponin, fiatal tavaszi hajtásaiban pedig a bürökméreghez hasonló vegyület van. Ha friss nedvét az ember bőrére kenik, gyulladást okoz, lenyelve szájgyulladást, nyálfolyást, a szembogár tágulását, szívzavart, görcsöket, sőt halált is okozhat. A bőrizgató vegyületek ugyanakkor a vérereket tágítják, sőt a légzést is módosítják, a vérkeringésre is hatnak, ezért orvosságnak is használhatók. Emiatt a kontyvirág régen gyógynövény volt, fulladás, illetve köszvény ellen adták, gumójának porát borban itatták.

rovarcsapda

mérgező növények

inségnövények

Letöltés

   
 
1289055387 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design