magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Fehér akác
Fehér akác
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robinia pseudoacacia LINNÉ, 1753

Az akácot sokan igazi magyar faként tartják számon – gondoljunk csak az „Akácos útra”. Valójában Észak-Amerikából származik, ahol az Appalache-hegységben és az Ozark-platón él. Európába – a monda szerint – Jean Robin (ejtsd: roben), párizsi udvari főkertész hozta 1601-ben. Az biztos, hogy tudományos nevét (Robinia) róla kapta. A párisi növénykertben azóta is mutogatnak egy vasabroncsokkal megerősített öreg akácfát, mint Robin akácfáját.

Magyarországra az 1700-as években hozták, eleinte, mint főúri kertek díszfáját. Később az alföldi homok megkötésére használták. Hamar az alföldi emberek kedvelt fája lett, hiszen virágai kitűnő mézet adnak és gyógyteához is gyűjthetőek, kemény fájából ellenálló szerszámnyelet, karót készítenek, de pálinkáshordónak is alkalmas és nyersen is a legjobb tűzifa.

A hozzá való romantikus kötődést erősítette, hogy az akác az alvónövények szép példája. A levélnyelén ülő levélkék délben, forró napsütésben vízszintesen terülnek szét, sőt fölfelé állnak és fonákukkal fordulnak kifelé. Amikor azonban közeledik az este, az akáclevélkék aludni térnek. A levélnyelecskék tövükben lefelé hajlanak. Mire besötétedik, a levélkék függőlegesen lehajlottak, a szemben lévő párok alsó lapjukon – fonákukon – érintkeznek egymással.

alvó növények

gyógyító növények

Letöltés

   
 
1289052744 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design