magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Szajkó
Szajkó
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Garrulus glandarius (LINNAEUS, 1758)

A szajkó, vagy másik ismert nevén mátyás, közismert madár. Ott zajong minden nagyobb erdőben, de a középhegységekben gyakoribb mint az Alföldön.

Riasztó hangja erős, recsegő „má-tyás” hangzású kiáltás, innen ered a mátyás elnevezés. Ügyes hangutánzó, a környeztében hallott hangokat beleszövi énekébe. Vannak kedvenc hangjai, amelyeket gyakrabban utánoz. Ilyenek a macskanyávogás, az egerészölyv kiáltása, és egyre gyakrabban az autóriasztók, szirénák, mobiltelefonok hangjai is.

 Régebben gyakran tartották fogságban az ember által felnevelt szajkókat és ezek meganultak utánozni egy-két emberi szót is. Ebben az időben elterjedt volt az a buta tévhit, hogy az ilyen madárnak „fel kell vágni a nyelvét”, hogy megtanuljon „beszélni”. Ez persze csak felesleges állatkínzás volt, hiszen a madarak hangképzése az alsó gégefőben (syrinx) történik, ebben a nyelvnek semmi szerepe nincs.

A szajkók ősszel a tölgyesekbe húzódnak, ilyenkor ugyanis a fő táplálékuk a tölgymakk. A makkot torokzacskójukba gyűjtik, - egyszerre 7-8 darabot és egyet a csőrükben tartanak - így szállítják el az általuk biztonságosnak vélt helyekre, ahol a földbe rejtik azokat. Ezeket a raktárakat azután a tél folyamán gyakran felkeresik, és ezzel a tartalékkal vészelik át a telet. Persze sok makkot nem találnak meg, ezek tavasszal kicsíráznak, tehát a szajkó jelentős szerepet játszik a tölgy terjesztésében, az erdő felújításában.

Népi nevei: mátyás, matyi, matyimadár, zajgó.

Letöltés

   
 
1288971502 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design