magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Sarlósfecske
Sarlósfecske
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Apus apus (LINNAEUS,1758)

Elnevezése megtévesztő, mert ugyan külsejét és viselkedését tekintve hasonlít a fecskékre, ám azokkal nem áll rokonságban, hiszen nem is énekesmadár. A Sarlósfecske-alakúak rendjébe, azon belül a Sarlósfecskefélék családjába tartozó madár hosszú, hegyes, sarló alakú szárnyának köszönheti nevét.

A sarlósfecske kétségtelenül a madárvilág egyik legkiválóbban repülő tagja. Életének legnagyobb részét a levegőben tölti:  Itt szerzi rovartáplálékát, itt gyüjti össze a fészkéhez szükséges szálló pihéket, szöszöket, amelyeket aztán levegőn megszilárduló nyálával ragaszt össze fészekké. Repülés közben alszik, (nagy magasságban lassan keringve) és még a párzást is röptében intézik el a párok oly módon, hogy a szédítő sebességgel, sivítva kergetőző madarak egy röpke pillanatra eggyé válnak, közben kloakájukat összeérintik és megtörténik a párzás.

Nagyobb városok magas épületeinek réseiben fészkel. Budapesten a lakótelepek panelházainak hézagaiban neveli fiókáit.

A sarlósfecskék tartósan hideg időjárárás esetén, például a nyári hidegfrontok okozta lehülések alkalmával képesek hibernált állapotba kerülni. Ilyenkor testhőmérsékletük lecsökken, anyagcseréjük lelassul. Így energát takarítanak meg és könnyen átvészelnek néhány hideg napot. Ez az „energiatakarékos üzemmód” elsősorban a fiókákra jellemző.

Az öreg madarak inkább elhúzódnak a közelgő hidegfront elől, olykor akár száz kilométerre is eltávolodva a fészektől. Egyik népi neve „esőfecske” is az esős idő előtt megjelenő sarlósfecske csapatokra utal.

További népi nevei: visító fecske, vijjogó fecske, nagy fekete fecske, toronyi fecske, fali fecske, hanyi fecske, lábatlan fecske, kazári fecske, hegyi fecske, kalapácsföcske, rác fecske, kőfali fölleg, és a már említett esőfecske.

Letöltés

   
 
1288971313 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design