magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Sárgarigó
Sárgarigó
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oriolus oriolus (LINNAEUS, 1758)

A magyar madárnevek nem mindig követik az állatrendszertan szabályait. Gyakran egy közismert madárfajhoz való hasonlóság szüli egy másik madár nevét, teljesen figyelmen kívül hagyva a rendszertani besorolásokat. A veréb, fecske, rigó, galamb, varjú, kánya, tyúk, gólya, és a sas a leggyakoribb névadó madarak. A fentiekből most már bárki kitalálhatja, hogy a sárgarigó sem tartozik rendsztertanilag a rigóélék közé. Egy külön családot, a Sárgarigófélék – Oriolidae képvisel, egyetlen európai fajként.

Közismert flótázása: „kell-e fiú dió”, „huncut a bíró” szavakkal leírva vált közismertté.

 Valódi éneke egy halk, csacsogó hangokból álló csicsergés. Hangja gyakran felhangzik már március elején is, ám ez sohasem tőle, hanem a korán érkező seregélyektől származik, amelyek szívesen tűzik „műsorukra” a sárgarigó dallamos flótázását.

A sárgarigók április végén, május elején érkeznek meg afrikai telelőhelyükről és azonnal nekilátnak a revírek kijelöléséhez. Ez a tevékenység meglehetősen feltűnő és látványos. A hímek hangosan énekelve kergetőznek és gyakran kerül sor közöttük „tetlegességre” is.

A hím és tojó közösen építi a fészket, amely a maga nemében egyedülálló remekmű. Az építéshez mindig egy vízszintesen álló ágvillát választanak és erre úgy szövik, fonják, csomózzák rá a növényi szálakat, hogy a kész fészek kosárszerűen csüng az ágvillában.

A sárgarigók bátran védelmezik fiókáikat. Gyakori látvány, amint az aranysárga hím, elkergeti a nála nagyobb termetű fészekrablókat a területéről. A kirepült fiókák sokáig együtt mozognak szüleikkel, azok még néhány hétig etetik is védelmezik őket.

Népi nevei: aranybegy, aranymálé, szolgabíró vagy szógabíró, aranymál rigó, aranyvöjhe, lórió.

Letöltés

   
 
1288971149 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design