magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Nyaktekercs
Nyaktekercs
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jynx torquilla (LINNAEUS, 1758)

Amikor egy-egy különös hangzású madárnévvel találkozunk, elgondolkozunk azon, vajon miért pont ezt a nevet kapta ez a madár?

 Nos, a nyaktekercs név valóban nagyon különös, és be kell vallanom, amikor először hallottam ezt a nevet, nem is akartam elhinni, hogy tényleg létezik ilyen madárnév. Márpedig  valóban van, mégpedig egy veréb méretű, barna színű, fakéreghez hasonlóan mintázott tollazatú madarat jelöl.

Madarunk, bár ránézésre nem hasonlít hozzájuk, mégis a Harkályalakúak rendjébe, azon belül is, a Harkályfélék családjába tartozik. A kúszóláb, a hosszan kiölthető és szarutüskében végződő nyelv bizonyítja a harkály rokonságot, ám néhány tulajdonságában eltér a család többi tagjától; faroktollai lágyak, támaszkodásra alkalmatlanok, odúját nem maga készíti, hanem rokonai, a tarkaharkályok által készített üregekben fészkel, és a többi harkálytól eltérően vonuló madár.

Legérdekesebb tulajdonsága azonban az, az európai madarak között csak nála megfigyelhető viselkedés, amelyet az etológiában „Bates féle mimikri” – ként említenek. A Bates féle mimikriről akkor beszélünk, amikor  az egyébként teljesen ártalmatlan állat külsejével, viselkedésével, vagy egyszerre mindkettővel megtévesztően hasonlít egy közismerten veszélyes, mérgező, tehát félelmetes állatra. Ez a hasonlóság persze hasznos számára, hiszen így őt is békén hagyják a ragadozók. Ez a fajta megtévesztés a rovarvilágban meglehetősen elterjedt, a  mérgező csüngőlepkéket utánzó álcsüngőlepkéken át, egészen a számtalan, darazsat imitáló légyféléig, lepkéig, sőt pókig.

De vajon mit utánoz  a nyaktekercs?

Nos, mint ahogy erről gyermekkorom egyik legemlékezetesebb madárkalandja során magam is meggyőződhettem, kígyót! Az odújában tojásain ülő, vagy fiókáit melengető nyaktekercs ha megzavarják, csőrét előre nyújtva, fejtollait felborzolva tekergetni kezdi a nyakát. A félhomályos odúban nem sokat lehet ebből látni, mindössze annyit, hogy valami tekereg odabent, ami pikkelyesnek látszik, ráadásul még hangosan sziszeg is. Mi más lehet, mint kígyó? Mivel a kígyóktól a legtöbb állat, (és a legtöbb kíváncsi gyerek) fél, a nyaktekercs legtöbbbször eredményesen meg is védi fészekalját. Ez a hatás még fokozottabban érvényesül akkor, mikor a fiókák tollasodni kezdenek. Ettől kezdve ugyanis ők is részt vesznek az ijesztő produkcióban és a 7-9 sziszegő tekergő „kiskígyó” látványa bőven elég ahhoz, hogy a legelszántabb betolakodót is elriassza!

Persze valószínű, hogy nem a fészekbe kíváncsian bekukucskáló gyerekek, de annál inkább az odúikat időnként végigjáró tarkaharkályok ellen hasznos igazán ez az alakoskodás. Ezek ugyanis, bár minden évben új fészkelőodút vájnak fiókáik számára, a régi, használaton kívüli odúikat is számon tartják, sőt az is előfordul, hogy a benne talált fészkeket tojásostól, fiókástól kidobálják. A nyaktekercs azonban megússza, hiszen a kígyótól még a harkályok is tartanak.

Népi nevei: tekerincs, nyakforgató.

Letöltés

   
 
1288970873 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design