magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Léprigó
Léprigó
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Turdus viscivorus (LINNAEUS, 1758)

Legnagyobb termetű rigónk. Tavasszal és nyáron, a többi rigóhoz hasonlóan a talajon szerzi férgekből és csigákból álló táplálékát. Költési időszakban fiókáit is ezekkel, (főleg földigilisztákkal) eteti. Összel és télen azonban növényi táplálékot fogyaszt, leginkább a sárga fagyöngy (Loranthus europeus) és a fehér fagyöngy (Viscum album) álbogyóit. Tudományos neve is táplálkozására utal; viscivorus = fagyöngyevő.

Magyar neve „léprigó” szintén a fagyöngyre utal, bár kissé bonyolultabb összefüggésben. A „lép” ugyanis ez esetben a madárlépet jelenti. A madárlépet pedig a fagyöngy ragacsos terméséből főzték egykoron a madarászok, és vékony vesszőkre (lépveszző) kenték, amelybe a csalimadárral megtévesztett madarak beleragadtak. Az áldozatok között persze léprigók is akadtak, amelyek ezzel igazolják is azt az orosz eredetű szólást miszerint; „ A rigó a saját kelepcéjét készíti”.

A magyarázat a következő: A fagyöngyfélék fán élő félésködő növények. Magjaikat madarak terjesztik oly módon, hogy elfogyasztják a termését, majd a benne levő kemény magot kiürítik. A termés belseje rendkívül ragadós és ragad még akkor is, amikor a mag áthalad a madár bélcsatornáján. Ha egy ágra kerül azonnal odaragad, majd ott kicsírázik és rövid idő múlva egy új fagyöngy bokor kínálja terméseit a madaraknak.

A léprigó tehát amellett, hogy legfontosabb tápláléknövényének terjedését segíti, bizony a saját kelepcéjét is készíti.

Letöltés

   
 
1288970593 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design