magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Földművelésügyi Minisztérium
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Kispál Dóra,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
kispald(kukac)dinpi.hu

» Kakukk
Kakukk
 

 

 

 

 

 

 



Cuculus canorus (LINNAEUS, 1758)

Kevés olyan madarunk van, amelynek magyar neve tökéletes hangutánzó szó. Nos a kakukk ilyen, hiszen április elejétől, június közepéig szakadatlanul a saját nevét kiáltozza.

Számos szólás és közmondás forog közszájon a kakukkmadárról. Ezek egy része a kakukkszóhoz kapcsolódik:

„Sokat szólott neki a kakukk” – sokáig fog élni. - Hány évig élek kakukkmadár? – kérdezik a kakukktól. Az pedig annyiszor kiált  a kérdés után, amennyi  évet jósol a kérdezőnek.

Régies, tréfás megjegyzés a vénlányra: „Sokszor hallott már kakukkszót”

A szólások másik része, a kakukk természetére utalva, nem éppen hízelgő arra, akit illetnek vele: „Más fészkébe tojik mint a kakukk!” – ezt a férjes asszony szeretőjére mondják.

„Kakukknál is hálátlanabb” – vagyis, nagyon hálátlan.

Lássuk, vajon honnan erednek ezek a szólások.

 A kakukk közismert fészekparazita, ami azt jelenti, hogy saját fészket nem készít, tojásait egyenként énekesmadarak fészkébe csempészi.

A kiszemelt fészket olyankor közelíti meg, amikor a fészek tulajdonosa távol van. Ha módja van rá, a fészekre kuporodva gyorsan beletojja a tojását a fészekbe, ugyanakkor egyet kivesz a gazdamadár tojásai közül. Ezt vagy rögtön elnyeli, vagy távolabb eldobja.

A gazdamadár a kakukktojást legtöbbször elfogadja, és saját tojásaival együtt gondosan kikölti.

A kakukkfióka videlkedését a kikelés után néhány napig, egy különös genetikai program irányítja: A csupaszon és vakon született kakukkfióka, a legkisebb érintésre hátrálni kezd a fészekben és szárnycsonkjaira támaszkodva addig túrja, löki a bőréhez érő tárgyat, (tojást, vagy fiókát), amig az érintés meg nem szünik. Addig nem is nyugszik, amig az összes tojást, vagy fiókát ki nem lökte a fészekből. Különös, hogy a mostohaszülők ezt közömbösen végignézik, pedig a kakukkfióka gyakran a szülőmadár hasa alól tolja ki mostohatestvéreit.

Az egyedül maradt kakukkfiókát mostohái gondosan etetik, az pedig gyorsan fejlődik és legalább annyit eszik, mint amennyit az elpusztított mostohatestvérek együttesen ettek volna.

A kakukk által parazitált madárfajok száma magyarországon kb. 30-ra tehető, de leggyakrabban vörösbegy, (erdőkben) és nádirigó (nádasokban) nevel kakukkfiókát.

Népi nevei is a hangjára utalnak: kukuk, kukóka, illetve a fiatal madár: gyöngykakukk.

Letöltés

   
 
1288970046 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design