magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Holló
Holló
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Corvus corax (LINNAEUS, 1758)

Mátyás király címermadara, közismert madarunk.

Közismert madár, mégis kevesen tudják róla, hogy ez a Varjúfélék – családjába tartozó madár, tulajdonképpen énekesmadár. Sőt, a legnagyobb termetű európai énekesmadár. A solymászok a régi időkben a sólymaik mellett gyakran neveltek fel holló fíókákat is. Ezek az ember által nevelt madarak szelídek maradtak, játékosságuk, tanulékonyságuk miatt nyagyon népszerűek voltak.

A Kárpát medencei holló állomány létszáma az 1980-as évek elejére tragikusan lecsökkent. A dúvadírtás címén kihelyezett méreggel injektált tojások a dolmányos varjak és szarkák mellett a hollókat is elpusztították. A mérgezett tojások betiltása és a fokozott védelem hatására aztán a hollók száma lassan emelkedni kezdett és napjainkban már kb. 3000 holló pár fészkel az ország területén.

A hollók intelligenciáját jelzi játékosságuk. Gyakran megfigyelhető ez a játékosság öreg és fiatal madaraknál egyaránt. Magam is többször tanúja voltam annak, amint a hollók ágakat vittek fel a magasba, majd azt elejtve utánairamodtak, elkapták, majd megint elejtették.

Rendkívűl szórakoztató volt az a produkció is, amellyel egy magasfeszültségű vezeték felső drótján ülve mulattatta magát egy holló család. A madarak egymás mellett ültek a dróton. Egyszer csak az egyik hirtelen hanyatt dobta magát és lógva maradt. A mellette ülő madár ugyanezt tette, és máris ketten lógtak. Aztán a többiek csatlakoztak, és már öten lógtak egymás mellett a dróton. Azán az első felkapaszkodott, a többiek követték. Ám, akkor egy másik madár fordult le, a többi pedig utána csinálta. Több mint fél órán keresztül figyeltem őket és mondhatom, nagyon jól szórakoztam.

Népi nevei nem ismeretesek, ám számos szólásban és közmondásban szerepel: „Holló fészkén hattyút keres” – mondják, ha valaki rossz társaságban – hiábavaló fáradozással – rendes embert keres.

Ha valamiből nagyon kevés van: „Ritka mint a fehér holló”.

„Holló a hollónak nem vájja ki a szemét” – cinkostársak nem szoktak egymásnak ártani.

Letöltés

   
 
1288969921 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design