magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Földművelésügyi Minisztérium
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Házi rozsdafarkú
Házi rozsdafarkú
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Phoenicurus ochruros (S. G. GMELIN, 1774)

Ez a kecses kis madár a városlakó emberek által is is ismert, hiszen a nagyvárosok kőrengetegeinek gyakori, és sok helyen egyetlen fészkelője.

 Eredeti élőhelye a kopár, köves, kőgörgeteges lejtőkön, sziklákon van, fákhoz egyáltalán nem kötődik. Rozsdavörös faroktollait, amelyekről nevét kapta gyakran rezegtei, mely által azok még feltűnőbbé válnak. Kellemes csicsergő énekébe midig belecsempészi azokat a reszelős hangzású motívumokat, amelyek úgy szólnak, mintha „smirgli papírt” dörzsölnénk össze. A házi rozsdafarkú a korán ébredő madarak közé tartozik, napkelte előtt fél órával már megszólal. Fészkét szívesen rakja épülő házak réseibe, így szinte az emberekkel együtt hódítja meg az új élőhelyeket.

Megtelepítésére fejlesztették ki a madarászok a nyitott elejű, „C odút”, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy madarunk szívesebben használja fiókái felnevelésére a verandára, melléképületbe, garázsba kihelyezett, füsti fecskék számára készült „műfészket”.

Vadszőlővel befuttatott házak kertjében mindig akadnak átteleléssel próbálkozó házi rozsdafarkúak, ilyenkor a vadszőlő bogyóival táplálkozik. Az állomány nagyobbik része azonban délebbre vonul, a telet a mediterrán területeken töltik.

Népi nevei: vörösfarkú, füstfarkú, vörös farkincó.

Letöltés

   
 
1288969777 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design