magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Haris
Haris
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Crex crex  (LINNAEUS, 1758)

Vannak olyan madárfajok, amelyek megpillantása még a gyakorlott madármegfigyelők számára is ritkán adatik meg és éppen ezért különleges élményt jelent. Egyik ilyen madár a haris, amely rejtett életmódja és ritkasága miatt igen ritkán kerül szem elé.

Magyar nevét nem a külseje, vagy viselkedése, hanem harsogó hangja után kapta. Népies neve is hangját jellemzi, amely úgy harsog, mint amikor a kést fenik. Baranyában és Somogyban emiatt, egyenesen „kétkés” madárnak nevezik.

Linné, aki a tudomány számára leírta, szintén nem sokat gondolkodhatott madarunk elnevezésén, hanem egyszerüen leírta a kiáltását; így lett a haris tudományos neve: Crex crex.

A haris, az üde láprétek, patakparti és lápi magaskórósok és az alföldi mocsárrétek fészkelője. Ezeket a réteket kaszálással hasznosítják a gazdálkodók és amíg a kaszálás hagyományos módon kézzel történt, nem is okozott jelentős pusztítást a harisfészkekben. A harisfiókák ugyanis fészekhagyók, vagyis már kikelésük után gyorsan és ügyesen mozognak a fű között. A lassan mozgó kaszások elől anyjuk vezetésével könnyedén kitérnek és gyakran csak az utolsó néhány négyzetméteres még lábon álló foltból surrannak át a kaszálatlan táblába.

A régi időkben, mikor a kaszások az utolsó pihenő és kaszafenés után nekiveselkedtek a maradék rétnek, ezzel a vezényszóval kezdtek neki a munkának; „Na emberek, szorítsuk a harist”

A modern gépi kaszálás bevezetése azonban katasztrófális következményekkel járt a haris állományára. A gyorsan mozgó gép elől a madarak nem tudnak kitérni, és ezért a május végi, június eleji kaszálás az érintett terület minden harisfészkét elpusztíthatja.

A haris hazai költőállományának nagyobb része a Bodrogközben él. Megmaradt állományát fokozott védelemben részesíti a törvény, élőhelyein a kaszálás időpontja és módja szabályozva van és az érintett gazdák a kaszálás elmaradása miatt bekövetkezett terméskiesés miatt kártérítésben részesülnek. Ezek az intézkedések remélhetően jó hatással lesznek a harisállományra és madarunk sokáig ott harsog még a menta illatú réteken.

Letöltés

   
 
1288969665 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design