magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Fehér gólya
Fehér gólya
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ciconia ciconia (LINNAEUS, 1758)

Országszerte elterjedt, eléggé gyakori fészkelő. Közismerten emberkövető madár, fészkeit lakott területeken, falvakban, városokban, tanyák közelében építi. Közismert, népszerű madarunk, számtalan népdalban, mondókában, szólásban és közmondásban szerepel.

„Elvitte a gólya a kedvét” – mondták régen a lányról, aki teherbe esett. Ez a régies szólás arra a germán eredetű mesére utal, miszerint a „gólya hozza a kisbabát”.

„Nem lát több gólyát” – mondják arra az emberre, aki szemmel láthatóan nem éri meg a tavaszt.

A gólya vándormadár voltára utal a következő szólás is: „Elvitte a gólya az uzsonnát” – vagyis már elkölköltözött a gólya, rövidebbek lettek a napok, tehát nem kell uzsonnázni.

A gólyák vonulási szokásairól meglehetősen sok ismerettel rendelkezünk. Köszönhető ez elsősorban egy dán gimnáziumi tanárnak Hans Christian Cornelius Mortensennek, akit a tudományos célú madárgyűrűzés elindítójaként tisztelünk. Mortensen, 1899-ben viborgi (Dánia) lakhelyén seregélyeken és gólyákon kezdte el sikeres kisérleteit.

Magyarországon a madárgyűrűzések 1908-ban kezdődtek, többek között gólyák jelölésével. Ma már sokat tudunk a gólyák vándorlásáról; tudjuk, hogy a kelet-európai gólyák a Boszporuszon átkelve Törökországon keresztül megkerülik a Földközi-tengert, majd annak déli partvonalán haladva elérik a Nílust. Itt délnek fordulnak és a nagy folyamot követve jutnak el Közép-Afrikába. Egyesek eljutnak egészen Afrika legdélibb tájaira is.

A Magyarországon gyűrűzött gólyák közül a legnagyobb távolságot az a fióka tette meg, amelyet 1928 július 1-jén jelöltek Tarpán. Ez a madár ugyanezen év december 25-én D-Afrikában került elő, légvonalban 8962 km-re a gyűrűzés helyétől.

A fiatal madarak ivarérettségük eléréséig (3-5 éves korukig) nem térnek vissza születési helyükre, hanem attól átlagosan 700-1400 km-re Dél- Dél-Keletre töltik a nyarat.

Népi, illetve régies nevei a fehér gólyának: házi gólya, eszterág, cakó, gagó.

Letöltés

   
 
1288968265 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design