magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Egerészölyv
Egerészölyv
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Buteo buteo (Linnaeus, 1758)

Leggyakoribb, egyben legismertebb ragadozó madarunk. A madármegfigyelők azt tartják, hogy aki az egerészölyvet biztosan felismeri, a többi hazai ragadozó madárral is könnyen elboldogul. Ez valóban így van, bár az is igaz, hogy a laikusok a magasban keringő ölyveket legtöbbször sasnak titulálják.

A vadászok régebben az egerész ölyvet apróvad pusztítónak tartották, ezért ahol tehették írtották. A mezőgazdák azonban mint első számú mezei pocok pusztítót ismerték és a természetkutatókkal együtt védelmét sürgették.

Ennek a harcnak, amely vádló és ezt cáfoló cikkek és írások formájában zajlott, persze az egerészölyvek látták kárát, mert egyes vadászok a vitát kihasználva, most már „gyomortartalom vizsgálat” okán lőtték le az ölyveket. Ezek a vizsgálatok aztán végül is helyre állították az ölyvek becsületét. A lelőtt madarak gyomrában ugyanis szinte kizárólag apró rágcsálók, főleg mezei pockok maradványait találták.

A nagy ritkán, leginkább téli időszakban megfigyelt fácán és nyúlevésen kapott ölyvek pedig szintén ártatlanok. Ilyenkor az ínség idején, az autók által elütött, vagy vadászatok során megsebzett és meg nem talált állatok tetemei ugyanis általában az ölyvek (és rókák) gyomrában hasznosulnak. Ezzel az ölyvek, (és rókák) amellett hogy életmentő táplálékhoz jutnak, akaratukon kívül ugyan, de jelentős köztisztasági feladatot is ellátnak.

Közismert voltát jelzi számos népi neve: parlagikánya, tarlókánya, nyávogó-, sikoltó-, sívó-, siókánya, ölü, ölyü, huszársas.

Letöltés

   
 
1288968156 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design