magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Dankasirály
Dankasirály
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Larus ridibundus (LINNAEUS, 1776)

A dankasirály is a közismert madarak közé tartozik, ám ahogy az lenni szokott, az emberek nem ismerik pontosan ezt a fajt sem. Egyszerűen sirálynak nevezik, nem is sejtve, hogy a dankasirály csak egy faja a Sirályfélék családjába tartozó népes társaságnak. Ez a család 15 fajjal képviselteti magát hazánkban, és a legnagyobb egyedszámban előforduló faj ezek közül éppen a dankairály. Téli időszakban csapatosan repkednek a budapesti hidak környékénés a balatoni mólóknál, de ott vannak a lakótelepek panelházai között is, ahol az emberek ablakon kidobált kenyérdarabkákkal etetik őket.

A budapesti dunapart szennyvízbeömléseinél és a szeméttelepeken bőven találnak táplálékot. Minden szerves anyagot elfogyasztanak, így az emberek által termelt mérhetetlen mennyiségű szemét eltakarításában  jelentős szerepük van.

A madarászok egyik legújabb és egyre népszerűbb téli időtöltése a vonuló, illetve áttelelő dankasirályok gyűrűinek leolvasása. E faj egyedeit fiókakorban , a költőterületeken jelölik. Régebben csak alumínium lábgyűrűvel, újabban színes, távcsővel könnyen leolvasható, színes műanyag gyűrűvel is.

A nagyszámú hazai és külföldi meggyűrűzött madár miatt, a fajnak rengeteg megkerülési adata van. Ezekből jól kirajzolódnak a dankasirályok életének mozzanatai, fény derül a vonulási szokásaikra, életkorukra. Azt már biztosan tudjuk, hogy a hazánkban telelő dankasirályok többsége a Dél-Finnország és Csehország közötti vonalból származik. A nálunk fészkelő dankasirályok pedig az Adria partjainál, illetve az Appenini-félszigeten töltik a telet.


Az eddig ismert legidősebb dankasirály életkorára is a gyűrűzésnek köszönhetően derült fény.
Ezt a madarat Finnországban gyűrűzték és 30 év, 7 hónap elteltével találták meg elpusztulva. A legidősebb ismert korú hazai dankasirályt Rétszilason gyűrűzték fiókakorban és 11 év, 8 hónappal később lőtték le Portugáliában. Mint látjuk, még bőven élhetett volna.

Népi nevei: csüllő, vízigalamb, hógalamb, nagy halászmadár, dunai halászmadár, kacagó sirály.

Letöltés

   
 
1288967998 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design