magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Csuszka
Csuszka
  

 

 

 

 

 

 

 

Sitta europaea LINNAEUS, 1758

Egyik legérdekesebb életmódú madarunk. Élete a fákhoz kapcsolódik; táplálékát a fák törzsén, vastagabb ágain szerzi. Hosszú, erős csőrével felfeszegeti a kérget, gyakran harkály módjára kopácsol is, hogy megszerezze rovarokból, valamint azok lárváiból és bábjaiból álló eleségét. A hazai madarak közül az egyetlen, amely fejjel lefelé is biztonsággal mozog a fák törzsén, eközben valóban úgy fest, mintha csúszkálna.

Odúban fészkel, ezt azonban nem maga készíti, hanem a harkályok által készített, használaton kívüli odvakat foglalja el. Ezeknek a nyílása legtöbbször 40 – 45 miliméter átmérőjű, amelyet a csuszka leszűkít a saját testméretének megfelelő, 30 – 32miliméteres átmérőre. A munkát a tojó végzi, mégpedig sárral. A sarat apró darabokban szállítja az odú bejáratához, majd csőrével keni a megfelelő helyekre, közben gyors csőrvágásokkal keményre döngöli. A tapasztás hamar kőkeményre szárad és megakadályozza a nagyobb testű ellenségek behatolását. Bár ez a viselkedés valószínűleg a harkályok távoltartására fejlődött ki, (ezek rendszeresen végigjárják a revírjükben lévő régi odúikat) de jól beválik a legnagyobb fészekkonkurensnek számító seregélyek ellen is.

A csuszka szívesen költözik mesterséges fészekodúba is, amelynek nyílása éppen megfelelő átmérőjű számára. Ilyenkor is tapaszt, ám nem a nyílást szűkíti, hanem belülről az odú tetejét ragasztja be olyan hatékonyan, hogy azt odúellenőrzés alkalmával komoly erőfeszítéssel lehet csak kinyitni.

Számos népi neve van: cinkeharkály, kék küllő, kék külü, kurtakalapács, höcs, höcsök, köcsögmadár, kérgszutyóka, kéregszűcs, hujángató madár, sártapasz, ponc, fargita.

Letöltés

   
 
1288967836 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design