magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Csonttollú
Csonttollú
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Bombycilla garrulus
(LINNAEUS, 1758)

Aki kicsit is jártas a madarak világában, biztosan elcsodálkozik ennek a madárnak a magyar nevén. Csonttollú? Hát a madártoll nem szaruból van? Dehogynem! A madártoll valóban szaruból van, (éppen úgy mint az ember haja, vagy az emlősök szőre) és nem kivétel ez alól a szabály alól a csonttollú sem.

 Magyar nevét a karevezőinek végén található piros színű, hosszúkás csepp alakú függelékekről kapta, amelyek kemények mint a csont. Ámde ezek tulajdonképpen a tollcséve végének megvastagodott képletei, tehát anyaguk szintén szaru. A madár angol neve valamivel szerencsésebb; Waxving (viasszárnyú) bár mint látjuk, ez sem fedi pontosan a valóságot.

A csonttolú az északi sarkkör közelében, illetve attól északabbra fészkel, csapatai Közép-Európában nem minden télen jelennek meg. Amikor viszont jönnek, akkor ezt nagy, sokszor ezres csapatokban, invázió szerüen teszik. Ilyen inváziók alkalmával ellepik a városi parkokat, kerteket, erdőket és a sárga fagyöngy bogyóit, illetve a parkokban a különböző ültetett fák; ostorfa, japánakác, berkenyék, díszalmák terméseit fogyasztják.

A csapatban repülő madarak hasonlítanak kissé a seregélyekre, ám ciripelő hangjuk alapján könnyen felismerhetőek. Szelíd természetű madarak, a parkokban néhány méteres távolságra is bevárják az embereket, így könnyen megfigyelhetők.

Népi nevei nem ismeretesek, ám régebben, a váratlanul megjelenő nagy csapatait háborúk és a dögvész előhírnökének tartották.

Letöltés

   
 
1288967616 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design