magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Barázdabillegető
Barázdabillegető
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motacilla alba (LINNAEUS, 1758)

Ez a kecses, szinte légies könnyedséggel mozgó madárka általánosan elterjedt, gyakori faj hazánkban. Általában vizes élőhelyeken, legelőkön, valamint mezőgazdasági területeken és szőlőkben álló építmények, állattartó telepek közelében és lakott területeken figyelhető meg. Fészkét gyakran épületek tetőszerkezetében, kúpcserép alá, vagy farakásokba építi.

A billegetőknek, amelyek jellegzetes farokbillegetésükről kapták nevüket, három faja fészkel hazánkban. A legelterjedtebb és legismerebb a barázdabillegető. A szintén gyakori sárga billegető réteken, a ritka hegyi billegető pedig gyors folyású hegyi patakok mentén fordul elő.

A billegetők szárnya különös felépítésű. Vállevezőik megnyúltak, elérik a kézevezők hosszát, olyan benyomást keltve, mintha négy szárnya lenne a madárnak. Emiatt, és a hosszú faroktollaknak köszönhetően rendkívül könnyed, fordulékony repülésre képesek.

Egy alkalommal magam is megfigyelhettem, amint egy barázdabillegető szinte az őrületbe kergetett egy karvalyt, amely meg akarta fogni.A karvaly, szokása szerint váratlanul és szédítő sebességgel érkezett az útszéli pocsolyához, ahol a billegető éppen fürdött. Ha a kiszemelt madár nem egy billegető lett volna, biztos nem is távozik zsákmány nélkül. Így azonban már az első támadás is sikertelen volt, mert a billegető egy kecses mozdulattal felreppent, a karvaly pedig csak a levegőt markolta.  De nem adta fel egykönnyen! Fordult egyet és megint támadott. A billegető megint félrelibbent, a karvaly pedig megint levegőt markolt. És ez megismétlődött még kétszer, mire a ragadozó végre feladta, és zsákmány nélkül távozott. A barázdabillegető pedig, mintha mi sem történt volna, folytatta a tisztálkodást a pocsolyánál.

Népi nevei: leányka madár, lipinka madár, (Erdély) borozda billegető, közönséges billegény.

Letöltés

   
 
1288965903 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design