magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Földművelésügyi Minisztérium
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Kispál Dóra,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
kispald(kukac)dinpi.hu

» Barátposzáta
Barátposzáta
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Sylvia atricapilla (LINNAEUS, 1758)

Április elején kertekben, parkokban, temetőkben felcsendül az a dinamikus, dallamos ének, amelyről a barátposzátát felismerhetjük. Egyik leggyakoribb madarunk, fészkelő állománya hazánkban kb. 1 millió párra tehető. Verébnagyságú, de annál karcsúbb madár. A hímek fejteteje fekete, a tojóké (és a fiataloké) barna. Éneke jellegzetesen két részből áll; egy halkabb csicsergő bevezető szakaszból, (bokorének) amelybe gyakran utánzásokat is belesző, majd ez átvált egy hangosan flótázó, csengő hangokból felépített befejező énekbe.

Tavasszal a hím érkezik meg előbb a költőhelyre és hozzálát a fészeképítéshez. Több fészek építésébe is belekezd a revír területén, és ezeket a tojó megérkezéséig éneklőhelynek használja. A madarászok, az ilyen félkész fészkeket „füttyfészeknek” nevezik. A pár nappal később érkező tojó azután kiválaszt egyet a fészekkezdemények közül és azt közösen befejezik. A hím a tojások melengetésében is részt vesz, ezért neki is kialakul a „kotlófoltja”.

Öszi vonuláskor a bodzásokban találkozhatunk a barátposzátákkal, ahol a bodza termését fogyasztják. Október közepéig tartózkodnak hazánkban, de minden évben megfigyelnek néhány átteleléssel próbálkozó egyedet is.

Népi nevei: barátka, barátfülemüle, papfülemile.

Letöltés

   
 
1288965549 Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design