magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Földművelésügyi Minisztérium
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Gyerekeknek, iskolás csoportoknak » Kökörcsin Ház
Kökörcsin Ház
 
A Kökörcsin Erdei Iskola Esztergom mellett a 117. számú főút és az úgynevezett "Suzuki"- út kereszteződésében található. Ez a Duna-Ipoly Nemzeti Park "nyugati kapuja". Keletről idáig érnek a Pilis (mészkő) és a Visegrádi hegység (vulkanikus eredetű) nyúlványai.
Az Erdei Iskola környezete több mint száz éven keresztül, 1990-ig katonai célokat szolgált, mint lőtér és gyakorlótér. A katonai hasznosítás nyomai ma is fellelhetők, de ennek ellenére rendkívül gazdag természeti értékekben, látnivalókban.
 
Az Erdei Iskola a központja a Nemzeti Park helyi környezeti nevelésének is, aminek keretében iskolai csoportok, egyesületek, turistacsoportok számára kínálunk programokat a ma már természetvédelmi oltalom alatt álló volt katonai gyakorlótéren.
 
 
 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

 
Az Erdei Iskola megközelíthetősége:
Autóval
- Budapest felől a 10-es, majd a 117-es útról,
- Dorog felől a 111-es majd a 117-es útról
- Visegrád, Esztergom felől a "Dobogókői" - majd a "Suzuki" útról
A járműveket az Erdei Iskola melletti kiépített parkoló várja.
 
Tömegközlekedéssel
Budapestről az Árpád-hídi autóbuszpályaudvarról Esztergom-Kertváros Laktanya megállóig. A Bemutatóközpont a buszmegállótól keletre, körülbelül 400 m-re található.
 
Szakvezetési díjak (20 főig):
Teljes árú: 10 000 Ft/csoport/óra
Kedvezményes (nyugdíjas, gyermek, diák): 6 000 Ft/csoport/óra

 
Szakvezetés kérhető a Strázsa-hegyi tanösvényre, a közeli kilátótorony pedig a megadott időpontokban látogatható. Bővebben >>
A fenti programokra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:
dr. Jankainé Németh Szilvia, 30/663-4614
Tel., fax: 33/435-015
 
 

PROGRAMAJÁNLATAINK

 
>>> Madarászat
Odúismereti sétával egybekötött madármegfigyelés.
A téli hónapokban a madáretető vendégeit nézzük meg, tavasszal az odútelep fészkeibe kukucskálhatunk, ahol tojásokat, majd fiókákat leshetünk meg. Madarászok segítségével madárgyűrűzési bemutató, madársimogatás.
Ajánlott minden korosztálynak.
 
>>> Séta a tanösvényen
Botanikai vizsgálódás: a Kis-Strázsa-hegy védett és fokozottan védett növényfajainak bemutatása, bármely korosztály igényeihez igazodva.
Geológiai vizsgálódás: a tanösvény mentén felhagyott mészkőbányában lehetőség van kőzet vizsgálatra, a hegyoldalon több kőzetréteg megfigyelésére és az eróziós folyamatok bemutatására.
Iskolásoknak ajánljuk.
 
>>> Vízbiológiai vizsgálat
Az Erdei Iskola szomszédságában lévő tónál vízmintát veszünk, az ebben élő apró szervezeteket határozó kulcs és mikroszkóp segítségével vizsgáljuk. Egyedszámuk eloszlásából következtetünk a víz minőségére.
Minden korosztálynak ajánlott.
 
>>> Vadismeret
Avagy: miért kell vadászni a nemzeti parkban?
Erdei Iskolánkban vetített képes gondolatébresztő beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket. Kézbe adjuk a trófeákat, lehet vadprémeket simogatni, és kipróbálni, milyen nyomot hagynak a nagyvadak a talajon.
Igény szerint esti vadlesre is elkísérjük látogatóinkat, korlátozott létszámban.
Minden korosztálynak ajánlott.
 
>>> Gyógynövények és ehető növények, gombák
Tavasztól őszig futó program. Ismerkedés a Strázsa-hegyen és környékén fellehető hasznos növényekkel és gyógyhatásaikkal. Igény szerint vetített képes előadás a témából.
Iskolás kortól minden korosztálynak ajánlott.
 
>>> Vasfüggöny túra
Védett területeink jó része felhagyott katonai területen fekszik. Ennek a programnak a keretében a volt katonai lőtér még épségben fennmaradt berendezéseit mutatjuk meg: bunkereket, lőállásokat, tankbeállókat.
Mindenkinek ajánlott, aki szeret gyalogolni.
 
>>> Egyéb lehetőségek
Játék a ház körül: természetismereti csapatjátékok, aszfalt rajzolás, célbadobás és kézműveskedési lehetőségekkel várjuk azokat, akik nem vállalkoznak a kirándulásra.
Vállaljuk iskolai tanóra keretében bármely természetvédelmi témájú előadás (sorozat) megtartását, korosztályhoz és tananyaghoz igazított tartalommal.
 
>>> Vállalatok figyelmébe ajánljuk
Lehetőséget nyújtunk vállalti csapatépítő tréningek megtartására, természetvédelmi munkavégzés keretében.
Szabadtéri tűzrakóhely, kemence és 50 főt befogadó fedett szabadtéri étkezőhely áll rendelkezésre vállalati rendezvények számára is.
 
 

Partnereink által elérhető lehetőségek

 
>>> Barlangászat
A közeli Sátorkőpusztai gipszbarlang megtekintése overallos túra keretében.
Információ: 
www.bebte.hu, 06-30-247-2983
 
>>> Kisvasutazás
Az Esztergomi Városi Kisvonat új turisztikai színfolt a régió lakossága és a környező településekre ellátogatók számára. A klasszikus vasúti gőzmozdonyok látványvilágát idéző kisvonat megrendelésre a Kökörcsin Erdei Iskolánál várja ill. ideszállítja a csoportokat. Információ: www.kisvonat.com
 
>>> Szálláshely
Iskolai csoportoknak, családoknak, baráti társaságoknak a Kökörcsin Erdei Iskolához közel található Hotel Grantét ajánljuk. A szálloda szobái elég tágasak ahhoz, hogy a babaágy vagy pótágy kényelmesen elférjen. A standard szobákban is nagy asztal található, a stúdiókban ehhez még konyhasarok is tartozik. Információ: www.hotel.grante.hu
 
  
   
 
2016. 01. 15. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design