magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Földművelésügyi Minisztérium
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Turisztikai kínálat » Ócsai Tájház
Ócsai Tájház
 
 
Ócsai kisfilm
 
Budapesttől 30 kilométerre délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát. A természeti értékek gazdagsága mellett ez a vidék - talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetőség következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományaiból, épített örökségéből is. Látnivalókban leggazdagabb része a tájvédelmi körzet részét képező ócsai öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.
     
Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit. A lakóházban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búboskemencét, amely ma is működik. A konyhában levő csikótűzhelyet melegítésre és főzésre is használták.
 
A melléképületben és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek. Ha a kiállítás megtekintése meghozza kedvünket, a kézműves foglalkozások keretén belül magunk is hozzáláthatunk néhány egyszerűbb népi technika elsajátításához.
 
A Tájház gyűjteménye 2008-ban tovább bővült - a környéken egyedülálló - Népviseleti Gyűjteménnyel, amely 19. és 20. századi eredeti ócsai öltözékekből áll. A kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, ecseri, valamint néhány magyarországi és határon túli magyar népviseletünk.
 
A Turján Ház az Ócsa-környéki Turjánvidék különleges természeti kincseit mutatjuk be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A háromosztatú parasztház tisztaszobájában egy 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem létesült. Ebben audiovizuális eszközök segítségével lehet természettudományos képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, előadásokat tartani. A falakon fotókiállítás, térképek, domborzatmodell segíti a környék értékeinek megismerését.
A régi lakószoba helyén az Ócsa-környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató. Az Ős-Duna kavicshordalékából előkerült megkövesedett mamutfogak, agyarak, csontok a legutolsó jégkorszakról mesélnek. A területen előforduló minden élőhely (lápok, rétek, kaszálók, erdők) fotók, szöveges tablók, eredeti használati eszközök és konzervált növények által elevenednek meg a négy fal között. A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van, úgy ahogy az hagyományosan a paraszti udvarokban volt. A kertben gyógy- és fűszernövények teremnek.
 
 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

 
Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
 
Megközelítés: autóval az M5-ös autópályán, vonattal a lajosmizsei vonalon, autóbusszal a népligeti autóbuszpályaudvarról.
 
Nyitva tartás: február 2. –  november 27., keddtől péntekig 9-16 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10-17 óráig. Hétfő szünnap.
Kérjük, hogy csoportok min. 2 héttel előre jelentkezzenek be telefonon!
 
*
Csoportoknak (10 fő felett)
 
>>Múzeumi óra (60 perc)
Egy alkalomra: 800 Ft/fő
6 alkalmas sorozat: 3 800 Ft/fő

>>Tematikus foglalkozás (90 perc)
 
Egy alkalomra: 900 Ft/fő
6 alkalmas sorozat: 4 400 Ft/fő
 
 
Belépőjegyek
  Teljes árú Kedvezményes Csoportos Ócsai lakos
Tájház     950 Ft/fő    600 Ft/fő   750 Ft/fő   300 Ft/fő
Kísérőjegy    200 Ft/fő     200 Ft/fő     200 Ft /fő   200 Ft/fő
Kézműves foglalkozás
    600 Ft/fő    600 Ft/fő    600 Ft/fő   600 Ft/fő
Gyógynövény-ismereti túra 1 000 Ft/fő    650 Ft/fő - -
Kaláka napok programokon 1 200 Ft/fő    800 Ft/fő     950 Ft/fő    500 Ft/fő
Szakvezetés 20 főig 9 500 Ft/csop/óra 8 000 Ft/csop/óra - -
Csomagár  1 500 Ft/fő 1 500 Ft/fő 1 500 Ft/fő 1 500 Ft/fő
 

A Tájház belépőjegy érvényes: a Turján Ház, a Népviseleti Gyűjtemény és az Ágasház megtekintésére is.
 
Kedvezményes jegyvásárlásra és kedvezményes szakvezetésre jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus Természetbarát Turista Kártyával rendelkezők, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be.
 
Csoportos jegyvásárlásra jogosultak: legalább 10 fős csoportok.
 
Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be
 
Csomagár: érvényes kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak számára a Tájház látogatása, kézműves foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén.
 
A kedvezmények nem összevonhatóak.
 
Jegyvásárlásra nem kötelezettek:
- fogyatékkal élők 1 fő kísérővel 
(MÁK-kártyával),
- 3 éven aluliak,
- a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói.

 
Turján Ház oktatótermének vagy a Tájház kertjének bérleti díja:
Alapdíj: 10 000 Ft/óra
3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra
Tájház bérleti díja esküvői fotózás céljából: 5 000 Ft

*
További információ:
Verbőczi Gyuláné, Erika, tel: 30/494-3368

 
 

TOVÁBBI PROGRAMLEHETŐSÉGEK

 
>>> Kézműves foglalkozások
 
A Tájházban előzetes egyeztetés esetén kézműves foglalkozásokon lehet részt venni. A kézműves foglalkozások során természetes anyagok felhasználásával (nemezelő gyapjú, gyapjú- és pamutfonal, felvető fonal, gyöngy, gyékény, csuhé, sás, szalma) próbálhatjuk ki kézügyességünket.
Időtartam: 1-1,5 óra, max. 15 fő részére.
 
 
 
 
>>> Öreg-hegyi pincesor
 
A Tájháztól 4 km-re található a hagyományos nádfedeles pincesor. A nyeregtetős, ollóágas borospincék között találunk 300 éveset is. A pincetérbe a földbe vájt, nagy lejtésű gádoron és a központi előtéren keresztül lehet bejutni. Vannak egyágú pincék, de általában az anyapincéhez fiókpincék is tartoznak.
 
 
 
>>> Selyem-réti tanösvény
 
Az 1200 m hosszú, szabadon látogatható, lápvilágot bemutató tanösvény 1 óra alatt bejárható. Tanösvényfüzet az Ócsai Tájházban vásárolható, túravezetés ugyanitt kérhető. Bővebb információ itt.
 
 
 
 
 
 
 
>>> Tanösvény a Turjánban
 
Az ócsai lápvidék e fokozottan védett területe csak szakvezetővel látogatható. A túra a Tájháztól indul és a Madárvártában ér véget, melynek során többek között megismerjük a kiszáradó láprétek, a magaskórós és zsombékos területek, valamint a nyílt vizű Turján élővilágát. Tanösvényfüzet és szakvezetés az Ócsai Tájházban kérhető. Bővebb információ itt.
  
 
 
 
 
   
 
2016. 01. 15. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design