magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Turisztikai kínálat » Alcsúti Arborétum
Alcsúti Arborétum
 
 
 
 
 
Alcsúti kisfilm
 
 
Az Alcsúti Arborétumban a tó és környékének felújítási munkálatai, a kertrekonstrukció során az elvadult növényzetet kiirtottuk, az idős fák lakatlan odvait kitisztítottuk, az elszáradt, beteg és balesetveszélyes ágakat eltávolítottuk. A tavaszi virágpompa fokozása érdekében mintegy 6000 m2-re tulipán-, nárcisz-, valamint krókuszhagymát ültettünk. Különleges fajokat és fajtákat kiválasztva 88 faj 3600 példánya gyarapítja a kert növényállományát.
 
 
A felújításról részletesen

 
A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok. Az óriás fák több korabeli épületet és építményt rejtenek, így szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medve-házat, csörgedezőt, vagy a Lourdesi barlangot. A park gazdái, József nádor, és később József főherceg lelkes növényhonosítók voltak, akik több száz növénnyel gazdagították hazánk növényállományát. Többek között az ő munkásságuknak is köszönhető, hogy ma a park több mint 540 féle fa és cserje gyűjteménye. Az újjáépített kápolnában a Magyarország Történeti Kertjei, a babaházban pedig a "József főherceg katonái" című kiállítás látható. A park melletti csaplári erdőben található Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, az etyeki úton pedig a cédrussal egyidős platánsor. Mindkettő lenyűgöző szépségű.
 

 
 
Az arborétumot egész évben érdemes felkeresni, de különösen szép február közepétől márciusig, amikor hóvirágmező borítja, májusban a jezsámenbokrok és tavirózsák virágzásakor, és a júniusi estéken, amikor szentjánosbogarak ezrei rajzanak kis zöld lámpásként világítva.
 
 

 
 
 
 

 

 
PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

 
Cím: 8087 Alcsútdoboz, Alcsúti Arborétum
 
Megközelítés:
Az M1-es főútvonalról a bicskei leágazásnál a 881-es közúton, vagy az M7-es főútvonalról a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon. Vonattal Bicskéig, onnan autóbusszal közvetlenül megközelíthető.
 
 
 Programjainkért és legfrissebb híreinkért látogassanak el új ökoturisztikai honlapunkra!

 
 
További információ:
www.alcsuti-arboretum.hu
 
 
 
 
 
 
   
 
2020. 01. 08. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design