magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Földművelésügyi Minisztérium
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Turisztikai kínálat » Szemlő-hegyi-barlang
Szemlő-hegyi-barlang
 
Megújult a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete és parkja
 
A budapesti Szemlő-hegyi-barlang 2011. márciusától teljesen megújult arculattal várja a látogatókat. A megújulást a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program által finanszírozott projekt tette lehetővé, melynek keretében teljesen megújult a barlang fogadóépülete és parkja.
A Szemlő-hegyi-barlangot eddig is előszeretettel látogatták iskolai, óvodai csoportok, családok, turisták. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem filmjeinek megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.
 
Biztosan szívükbe zárják majd a gyerekek Folyondár és Boróka történetét. A barlangi képződmények ihlették Döbrentey Ildikó meséjét, mely az új kiállítás keretében Levente Péter előadásában, Gryllus Vilmos dalaival szólal meg. A történetben a Banya mellett megelevenedik az Elsüllyedt hajó, a Jegesmedve, de még a Tű foka, sőt maga a Sötétség is.
 
A Szemlő-hegyi-barlang csak egy a környék számos barlangja közül, melyek másként keletkeztek, mint például a híres Baradla-barlang az Aggteleki-karszton. Nemcsak erről, de a mészkőről, a denevérekről, a barlangi mentésről és még sok más érdekes dologról játszva tanulhat kicsi és nagy, ha meglátogatja az új kiállítást. Kipróbálható a barlangi kötéltechnika, átmászhatunk a Tű fokán és egy fénykép erejéig mindenki barlangásszá válhat itt. Aki pedig jobban el szeretne mélyedni a szakmai ismeretekben, az érintőképernyős tudástárban kedvére böngészhet.
 
A hajdani szőlőskertek, pincék és présházak helyén az 1920-as évektől kezdtek villaépítkezésekbe a kor módosabb polgárai, sok esetben a helyi kőzetet használva építőanyagként. A barlang felfedezése is egy építkezésnek köszönhető. Mára a barlang védőövezetét képező parkot teljesen körülfogta a város. A felújított parkban új csúszdák és mászóka, padok és asztalok várják a pihenni, játszani vágyókat. A parkban kialakított geológiai tanösvény Budapest és térségének 8 legfontosabb építőkövét mutatja be, beépítésük, felhasználásuk módjával együtt.
 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nagy figyelmet fordít arra, hogy a természeti értékek megismerését a fogyatékkal élők számára is megkönnyítse. Bár az épület és a barlang teljes akadálymentesítése nem lehetséges, a mostani fejlesztések során rehabilitációs szakmérnökök és az érintett csoportok bevonásával javítottuk az akadálymentes hozzáférés feltételeit. Ennek eredményeként bejárati rámpánál elhelyezett kaputelefon, lépcsőlift, felújított, szabványos mellékhelyiség fogadja a mozgáskorlátozott látogatókat. A hallókészülékkel rendelkezők indukciós hurokerősítő segítségével hallgathatják a filmeket a vetítőben. A vakokat és gyengénlátókat hangostábla és vezetősáv segíti a tájékozódásban. A geológiai tanösvény tábláin brei írásos összefoglaló található, a táblák teljes szövege a pénztárnál kölcsönözhető brei írásos vezetőfüzetben olvasható. A barlang jó levegője, a vízcseppek zenéje, a képződmények harmóniája pedig testet-lelket gyógyító ajándéka a természetnek mindenki számára.
 
A mintegy 300 méter hosszúságú túraútvonalat bejárva a látogatók a barlang legszebb, legjellegzetesebb részeit járják végig kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön, a barlangjáratok arculatát és képződményeit jól érvényesítő hatásvilágítás mellett. A barlangtúra során a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokban és gyönyörű gipszkristályokban gyönyörködhetnek a látogatók. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban, sőt nem egy operaénekes is itt kúrálja hangszálait.
 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

 
A barlangban egész évben 12°C fok a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott.
 
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.
 
Megközelítés:
A Szemlő-hegyi-barlang az Árpád-híd - Szentlélek térről induló 29-es autóbusszal közelíthető meg, melyről a Szemlő-hegyi-barlang megállónál leszállva 100 m-t kell lefelé sétálni a barlang fogadóépületéig.
 
Nyitva tartás:
Egész évben, kedd kivételével minden nap. A túrák óránként indulnak – első túra: 10.00, utolsó túra: 16.00. Kérjük, hogy nagyobb csoportok előre jelentkezzenek be telefonon! Előzetes bejelentkezéssel 5%-os kedvezményt nyújtunk a belépőjegy árából.
 
*
Túra időtartama: kb. 40 perc
 
 
Belépőjegyek
  Teljes árú Kedvezményes
Alap túra 1 300 Ft/fő 1 000 Ft/fő
Kombinált: a Pál-völgyi-barlangba is érvényes 2 000 Ft/fő 1 600 Ft/fő
Kísérőjegy    200 Ft/fő   200 Ft/fő
Téli csoportkedvezmény
-    900 Ft/fő
Kihelyezett földrajzóra -  1 400 Ft/fő
 
Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyermek, diák, Természetbarát Turista Kártyával, valamint aranyfokozatú TKM igazolvánnyal rendelkezők, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő - is kedvezményes jeggyel léphetnek be.
Előre bejelentkezett csoportok számára (10 fő felett) a belépőjegyből 5% kedvezmény.
 
Téli csoportkedvezmény: minden 10 fő feletti legalább 24 órával korábban bejelentkezett csoport részére hétfőtől péntekig 2016. február 29-ig és 2016. december 1-jétől 2017. február 28-ig.
 
Kísérőjegy: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be.
 
Kombinált belépőjegy: érvényes a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangba is.
 
A kedvezmények nem összevonhatóak.
 
Jegyvásárlásra nem kötelezettek:
- fogyatékkal élők
1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),
- 3 éven aluliak,
- a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói.
  
 
*
Bérleti díjak
 
Vetítőterem bérleti díja
Alapdíj az első három órára:
     - szakmai célra (természetvédelem, földtan): 10 000 Ft
     - egyéb célra: 15 000 Ft
3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra
Technikai berendezések használata esetén (diavetítő, projektor): terembérlet + 1 000 Ft/óra
 
Liftakna igénybevétele mászótechnika gyakorlására: 300 Ft/fő
Kizárólag oktatási célra, barlangászok számára, a barlang nyitva tartási idejében.
 
 
*
További információ:
Pénztár: 1/325-60011/325-6001
 
 
 
 
   
 
2016. 02. 21. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design